Easiest Way to Prepare Tasty Tongkol bakar black pepper

Posted on

Tongkol bakar black pepper. Saya ada mencuba resepi ayam bakar black pepper dan ternyata sedap sangat. Sayangnya saya cuma buat sebelah sahaja ayam kerana hanya itu yang ada dalam peti sejuk. InsyaAllah hari minggu nanti nak buat lagi, sebab tak puas makan.

Tapi macam nak tukar selera lak tekak ni, aku terus buat ayam bakar jer. Dah banyak kali buat ayam bakar kat rumah ni. Cuma malas nak tayang kat Dapur CT, sebab memang tak sempat nak tayang dah licin pun hehehe. You can cook Tongkol bakar black pepper using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Tongkol bakar black pepper

  1. You need 1 ekor of tongkol segar (kurleb 1,5 kg).
  2. You need 2 bh of jeruk nipis.
  3. You need 5 sendok makan of kecap manis.
  4. You need 1 sendok makan of minyak wijen.
  5. You need 1 sendok makan of saus sambal (atau 2 sachet yg kecil).
  6. It’s of Bumbu halus:.
  7. Prepare 3 siung of bawang putih.
  8. It’s 1 ruas of kunyit (bisa diganti kunyit bubuk).
  9. It’s 1/2 sendok teh of merica hitam butiran (bisa yang bubuk).
  10. You need Sejumput of jinten.
  11. Prepare Secukupnya of garam.

Sediakan bahan perap dan perap lama lama. Sebab saya membakar ayam tanpa dipotong, jadi saya bakar memang agak lama dengan suhu yang perlahan supaya ianya betul betul masak. Sekali sekala, saya keluarkan dari oven dan siramkan dengan minyak supaya ianya tidak kering. Sosis Bakar Black Pepper Sosis berukuran besar dibakar dengan bumbu lada hitam yang gurih dan hangat dilengkapi dengan telur mata sapi dan saus sambal upnormal.

Tongkol bakar black pepper step by step

  1. Belah ikan tongkol dan potong menjadi beberapa bagian, cuci bersih.
  2. Beri tongkol yg sdh bersih dg perasan jeruk nipis, diamkan kurleb 15 menit, untuk menghilangkan bau amis dan gatal di langit2 mulut jk dimakan nanti.
  3. Cuci bersih kembali ikan tongkol.
  4. Campur bumbu halus, kecap, minyak wijen dlm satu tempat kmd balurkan ke ikan tongkol hingga merata, simpan di kulkas kurleb 1/2-1 jam.
  5. Panaskan alat pemanggang (me: pake happy call), oles permukaan dg sedikit margarine kmd bakar ikan tongkol dg diolesi sisa bumbu, balik sekali saja dan diolesi sisa bumbu, panggang hingga matang.
  6. Siap dihidangkan dg menu pendamping lainnya.

Masak Lemak Cili Api Ikan Cencaru Bakar. Ayam Gulai Darat Ayam Gulai Darat. Sambal Ikan Tongkol Sambal Ikan Tongkol. Nasi Sosis Bakar Black Pepper; Cireng Pandawa; Roti dan Pisang Bakar. warunkupnormal.com. Nah, kalau kamu nggak laper-laper amat, kesini cuma mau nongki sambil ambil colokan, main PUBG atau segekar selfie, pesen aja ragam menu ringan bebakaran di Warunk UpNormal..

Leave a Reply

Your email address will not be published.